ایرواشر از نمونه های سیستم تهویه می باشد که بر سرما، قابلیت تامین هوای گرم داشته و در تمام فصول سال قابل استفاده می باشد. در مطلب قصد داریم به معرفی ایرواشر در سیستم های تهویه پرداخته و با آنها آشنا شویم و ساز و کار این سیستم را شرح دهیم.
ایرواشر چیست؟
ایرواشر (Air Washer) یا هواشور دستگاهی است که برای تهویه هوا مورد استفاده قرار می گیرد. در این دستگاه برای انجام تهویه، هوا در تماس مستقیم با قطرات آب قرار گرفته و تبادل حرارتی و جرمی بین آب و هوا ایجاد می شود. در این سیستم شرایط خروجی به درجه حرارت آب بستگی دارد و با کنترل دمای آب می توان شرایط خروجی هوا در سیستم تهویه مطبوع را تعیین کرد. زیرا طبق قانون دوم ترمودینامیک، انتقال حرارت میان آب و هوا مستقیما گرادیان دما را کاهش داده و انتقال جرم نیز موجب کاهش فشار بخار می شود. در نتیجه بسته به شرایط تولید باد سرد یا گرم می نماید.
سیستم ایرواشر علاوه بر تولید سرمایش و گرمایش، توانایی پاکسازی و فیلتر کردن هوا از ذرات آلاینده و غبار و تنظیم رطوبت محیط را بر عهده دارد. قابلیت تنظیم رطوبت این سیستم به طور تخصصی رطوبت زدایی و رطوبت زنی نامیده می شود. قابلیت رطوبت زدایی این سیستم موجب کاهش رطوبت هوای تولید شده از دستگاه نسبت به هوای فعلی محیط می باشد. همچنین رطوبت زنی به این معناست که در مواردی این سیستم موجب افزایش رطوبت هوا می شود که برای تهویه سوله ها و ساختمان ها بسیار کاربردی می باشد.
کاربرد ایرواشر
از جمله موارد استفاده سیستم ایرواشر(Air Washer) می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساختمان های مسکونی
- ساختمان های اداری
- ساختمان های تجاری
- مساجد
- خوابگاه ها
- سوله ها و …
ساختار و اجزاء تشکیل دهنده هواشور (Air Washer)
ساختمان سیستم ایرواشر از یک محفظه با چندین سری نازل برای اسپری آب، بخش جداکننده در خروجی که آب و هوا را جدا می کند و یک بخش برای جمع آوری کثیفی های آب اسپری شده و ذرات غبار موجود در هوا تشکیل شده است. پس از برخورد هوا با قطرات آب کثیفی ها و آلاینده ها در این بخش جمع می گردند. بخش آب افشان با شستن هوا و گرفتن ذرات جامد هوا به آن رطوبت تزریق کرده یا رطوبت هوا را می زداید. محفظه ای که آب و هوا در آن برخود می کنند در این سیستم به شکل W طراحی شده است. همچنین پمپ موجود در این دستگاه عمل سیرکولاسیون را انجام می دهد.
اجزا و قطعات ایرواشر
اجزا و قطعات این سیستم به شرح زیر می باشد:
- بدنه اصلی و شاسی
- نازل
- فن و موتور الکتیکی متصل به آن
- مجرای هدایت جریان هوا
- کویل آب گرم متصل به بویلر موتورخانه یا پکیج گازسوز
- تیغه ها
- فیلتر ها
- سیستم خنک کننده تبخیری شامل افشانک تزریق آب و پمپ آب
- حسگر ها
- کنترلر و ….
ساز و کار سیستم ایرواشر در حالت سرمایش
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم سیستم ایرواشر مجهز به کویل آب یا بخار داغ می باشد که از طریق لوله کشی به به موتورخانه یا پکیج متصل می شود. عموما سیستم های هواشور در سایز کوچک به پکیج دیواری گاسوز متصل می شوند و در سایز بزرگ به موتورخانه متصل می شوند. با جریان آبگرم از کویل، فن هوا را از درون لوله های کویل که بسیار داغ هستند عبور می دهد و به این ترتیب دما افزایش یافته و به درون ساختمان انتقال می یابد.
این دستگاه در حالت گرمایش بسیار خوب عمل کرده و قدرت بالایی دارد. عملکرد گرمایشی این سیستم مشابه سیستم گرمایش هواساز می باشد. همچنین در هنگام فرایند گرمایش این سیستم هوا را فیلتر می نماید و در صورت مجهز بودن به تجهیزات رطوبت زنی، در زمستان تولید رطوبت کرده و خشکی هوا که بر تنفس و پوست اثرات ناخوشایندی دارند را از بین خواهد برد و سطح رطوبت را منترل می نماید.
طرز کار سیستم ایرواشر در حالت سرمایش
سیستم سرمایش و گرمایش هواشور (air Washer) بسیار متفاوت از یکدیگر می باشد. این سیستم به روش تبخیری یعنی مشابه کولرهای آبی عملکرد سرمایش را انجام می دهد. سیستم سرمایش دستگاه به این صورت عمل می کند که ابتدا نازل ها آب را با فشار بالا بر روی جریان هوایی که از دستگاه عبور می کند، اسپری می کنند و آب را به صورت ذرات پودری شکل در می آورند. ذرات پودری آب تولید شده به شدت تمایل به بخار شدن دارند از این رو حرارت را از هوای عبوری می گیرند و به این ترتیب دما را کاهش می دهند.
هوای خنک تولید شده نیز فیلتر می شود همچنین به دلیل آنکه با آب تبخیر شده مخلوط است، رطوبت نسبی آن افزایش می یابد. از این رو در حالت سرمایش قادر به کنترل و تنظیم رطوبت نخواهد بود و همواره رطوبت هوا را افزایش می دهد. از این جهت دستگاه ایرواشر مناسب استفاده برای سرمایش ساختنمان ها در مناطق با آب و هوای مرطوب و شرجی نظیر استان های جنوبی ایران مناسب نمی باشد و بهتر است برای مناطق با آب و هوای خشک و نیمه خشک استفاده شود.
پارامتر های مهم در ایرواشر
در این بخش دو پارامتر کلیدی در این سیستم های قدرتمند را بیان می نماییم.
پارامترهای کنترل در Air Washer
این دستگاه بسیار قدرتمند بوده و دارای چندین پارامتر کنترلی حین کار می باشد:
- کنترل گر رطوبت
- کنترل خوردگی
- کنترل پرز و بخار روغن
- کنترل بو
پارامترهای قیمت ایرواشر
برای خرید هواشور باید چند پارامتر کلیدی را مد نظر داشت که عبارتند از:
- ظرفیت دستگاه
- شرکت سازنده
- جنس قطعات
مدل های ایرواشر
همچون دیگر سیستم های تهویه مطبوع، ایرواشرها نیز در دو نوع صنعتی و خانگی تولید و به بازار عرضه شده اند و دارای مدل های گوناگونی نظیر عمودی، افقی، مجهز یا فاقد کول آبگرم، به صورت رو به رو زن یا بالازن براساس زاویه ای که قطرات پودری و تصفیه هوا منتشر می کنند، می باشد.
این سیستم برای مناطق خشک و نیمه خشک با رطوبتی کمتراز 45% کاربرد دارد. همچنین میزان سرمایش تولید شده این سیستم مشابه کولر آبی بوده و هنگام خرید حتما با میزان سرمایش تولیدی دستگاه توجه کرد.
- ایرواشر صنعتی آنتی باکتریال و مجهز به فیلتر می باشد و در ساختار عمودی و افقی و L شکل همراه با کویل سرمایش و گرمایش و لامپ UVC با ظرفیت هوادهی 1500CFM الی 65000 طراحی و تولید می گردند.
- ایرواشرهای با کلاس 8 برای مناطقی با رطوبت بالا نظیر نجاری ها، ریسندگی ها، بافندگی ها و … مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای ایرواشر
- هوای تولید شده با استفاده از هواشور توسط فیلترهای این دستگاه پاکسازی شده و عاری از هر نوع آلاینده و غبار می باشد.
- قابلیت تنظیم رطوبت این دستگاه موجب محبوبیت این دستگاه شده است، بویژه برای مناطق کم رطوبت و زمستان ها مناسب است.
- هزینه های نصب و راه اندازی سرمایش و گرمایش ایرواشرها نسبت به سیستم های تراکمی نظیر چیلر کمتر بوده و کارایی و خدماتی که ارائه می دهد، مقرون به صرفه تر است.
- برای نصب هواشور نیاز به فضای زیادی نیست و می تواند در بخش های پرت خورده محیط داخلی یا فضای بدون استفاده در سقف کاذب نصب گردد.
- تولید سرمایش و گرمایش ایرواشر با سرعت مناسبی انجام می گیرد.