دلایل تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع چیست؟

دلایل تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع چیست؟

ممکن است زمانیکه زیر سیستم تهویه مطبوع ایستاده‌اید، چکه‌هایی از آب را دیده باشید که به زمین می‌ریزد. به این پدیده تقطیر گفته می‌شود. تولید آب توسط کولرهای گازی و اسپلیت‌ها بخشی از روند خنک‌سازی دستگاه می‌باشد. بخشی از آب تولید شده به خنک‌سازی دستگاه کمک می‌کند و بخش زیادی از این آب به پنل برگردانده می‌شود. پدیده تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع در حالت غیر طبیعی، مشکل محسوب شده و باید عیب‌یابی و رفع گردد. در ادامه این مطلب دلایل تقطیر آب و روش‌های رفع آن را بررسی می‌نماییم.

تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع چیست؟

سیستم‌های تهویه مطبوع دارای دو مجموعه کویل یکی سرد و دیگری گرم می‌باشند که توسط یک کندانسور به یکدیگر متصل می‌شوند. گاز مبرد درون کویل تبخیر شده و متراکم می‌گردد به این ترتیب کویل خنک می‌شود. تکرار مداوم این روند موجب خنک‌سازی هوای محیط می‌گردد.

کویل‌های سرد، رطوبت موجود در هوا را جذب می‌کنند و با تراکم هوا در کویل، آب ایجاد شده در سطح کویل جمع می‌گردد. قسمتی از آب تولید شده مجددا تبخیر می‌شود و به خنک‌سازی کویل‌ها کمک می‌کند. باقی‌مانده آب ایجاد شده از پشت سیستم خارج می‌گردد.

بنابراین به رطوبت نسبی معلق موجود در هوا، تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع گفته می‌شود. مشاهده آب در پشت دستگاه نشان دهنده سلامت دستگاه بوده و به این معنی است که سیستم خنک کننده به درستی کار می‌کند.

با وجود آنکه تقطیر آب در تمام سیستم‌های سرمایشی در روند خنک‌سازی نقش کلیدی دارد اما در صورتی که بخشی از آب تقطیر شده بجای بازگرداندن به سیستم یا خروج از مسیر مشخص شده نظیر لوله درین، در مکان دیگری نشت کند حاکی از خرابی دستگاه می‌باشد و باید برای رفع مشکل اقدام کرد.

دلایل عدم خروج آب تقطیر شده کولر گازی

سیستم‌های خنک کننده به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بیشتر آب تولید شده در سیستم را به خارج دستگاه منتقل می‌کنند. درصورت بسته شدن یا خرابی خط لوله، آب تقطیر شده در سیستم تجمع کرده و مشکلاتی نظیر چکه کردن، نشت از درزها و دیگر قسمت‌های دستگاه به همراه خواهد داشت. در ادامه اصلی‌ترین دلایل عدم خروج تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع را بیان خواهیم کرد:

مسدود شدن سینی تخلیه ناودانی

عواملی نظیر گرد و خاک یا لجن موجب مسدود شدن ناودانی و لوله تخلیه آب اسپلیت می‌شوند، به این ترتیب آب نمی‌تواند از مسیر مشخص شده خارج شود. این موضوع موجب سرریز شدن آب از ناودانی و بیرون ریختن آب از دستگاه می‌شود.

رفع مشکل: برای رفع این مشکل ابتدا باید لوله‌های پشت پنل را بیابید و با استفاده از سیخ یا وسیله بلند دیگری، گرفتگی لوله‌ را باز کنید.

ترک خوردن یا شکستگی ناودانی

ممکن است ناودانی در اثر عواملی همچون پوسیدگی دچار ترک خوردگی و شکستگی شود که این موضوع موجب نشتی تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع به خارج لوله می‌شود.

رفع مشکل: برای رفع این مشکل باید جهت تعویض ناودانی با تعمیرکار مربوطه تماس حاصل نمایید.

بروز مشکل در لوله درین

بروز چند مشکل در نصب و عملکرد لوله درین موجب سرریز تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع می‌گردد:

  • برخی افراد لوله تخلیه آب تقطیر را درون یک سطل قرار می‌دهند. با پر شدن سطل آب تقطیر شده ، آب توانایی خارج شدن از شیلنگ خروجی را ندارد. بنابراین آب به داخل کولرگازی بازگردانده شده و دستگاه شروع به چکه کردن و آبریزی می‌کند.
  • تا خوردن لوله درین می‌تواند موجب برگشت آب به سیستم تهویه مطبوع شده و موجب آبریزی شود.
  • به دلیل سختی آب، وجود گرد و غبار یا ایجاد لجن در مسیر لوله، آب قادر به خارج شدن از لوله نمی‎‌باشد و به یونیت داخلی بازگشته و به این ترتیب آغاز به چکه کردن از پنل داخلی می‌کند.
  • عدم نصب لوله درین با شیب مناسب موجب اختلال در خروج آب شده و چکه می‌کند.

کاهش گاز مبرد

کاهش گاز مبرد موجب اختلال در چرخه تبرید می‌شود و باعث یخ‌زدگی فن‌های اواپراتور می‌شود. با خاموش شدن سیستم تهویه مطبوع، یخ‌های ایجاد آب شده و وارد ناودانی می‌شوند. این امر باعث می‌شود تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع تخلیه نشده و سرریز کند.

عایق نبودن لوله‌ها

لوله‌هایی که در زیر یونیت داخلی دستگاه قرار دارند، در اثر خنک شدن ممکن است دچار یخ‌زدگی شوند و به لوله‌ها آسیب وارد می‌کنند. از این‌رو لازم است لوله‌ها با استفاده از عایق مناسب کاملا پوشانده شوند. در صورت عدم وجود عایق، رطوبت موجود در هوا به شکل قطره از سیستم سرمایشی چکه می‌کند.

نفوذ هوای گرم به داخل محیط

در صورتی سیستم نهویه مطبوع از نوع پنجره‌ای باشد و به دلیل عدم درزبندی خوب کناره‌های کولرگازی پنجره‌ای، احتمال نفوذ هوای گرم به داخل خانه افزایش می‌یابد. در چنین حالتی هوای گرم وارد شده با هوای سرد محیط تداخل پیدا کرده و موجب خروج رطوبت می‌شود که در نهایت شاهد میزان بیشتر تقطیر آب در سیستم های تهویه مطبوع خواهیم بود. از این رو بهتر است پنجره‌ها به خوبی عایق‌بندی شوند تا از نفوذ گرما به محیط داخل جلوگیری گردد.

مسدود شدن فیلتر هوای سیستم تهویه مطبوع

در صورتی‌که فیلترهای بکار رفته در سیستم تهویه مطبوع مسدود باشند، گردش هوای سیستم متوقف شده و موجب یخ‌زدن هوا می‌گردد. در چنین شرایطی با خاموش شدن دستگاه، یخ‌ها ذوب شده و وارد فیلتر می‌شوند و در نهایت باعث چکه کردن آب از کولر می‌گردند.

خراب بودن پمپ تخلیه

پمپ برای جلوگیری از نشت تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع می‌باشد و یکی از اجزای اصلی این دستگاه‌‌ها محسوب می‌شود. در مواردی نظیر طول عمر بالای دستگاه و کارکرد زیاد یا وجود گرد و غبار روی پمپ، عملکرد قطعه با اختلال روبه‌رو شده و قطعه خراب می‌شود. نتیجه حاصل از ایجاد مشکل در پمپ، چکه کردن آب از دستگاه می‌باشد. برای تعمیر یا تعویض این قطعه باید با تعمیرکار مجرب کولر گازی تماس گرفته شود.

سیستم‌های تهویه مطبوع مانند هر وسیله برقی دیگری نیازمند سرویس دوره‌ای هستند. این سرویس‌ها بهتر است به صورت سالانه و توسط تعمیرکار مجرب انجام گردد. در فرایند سرویس دستگاه لوله‌های اواپراتور تعمیر شده و کویل‌های دستگاه بررسی‌ می‌شوند. به این ترتیب هرگونه رسوب و گرفتگی در مسیر لوله‌ها حذف شده و مانع بروز مشکلاتی نظیر سرریز تقطیر آب در سیستم‌ های تهویه مطبوع و بسیاری موارد دیگر می‌شود.

اما فراموش نکنید وجود هرگونه مشکل یا خرابی در کولرهای گازی باید توسط تعمیرکار متخصص کولر گازی انجام شود و هرگونه اقدام خودسرانه توسط شما می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد. فروشگاه بادبزن ارائه کننده بهترین خدمات تعمیرات کولرگازی، داکت اسپلیت، چیلر و … در سراسر تهران می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

تماس بگیرید

WeCreativez WhatsApp Support
👋 سلام؛چطور میتونم کمک کنم؟