فعال شدن حالت فن سیستم تهویه و کاهش مصرف برق آن

حالت فن

فن یکی از قطعات تشکیل دهنده سیستم های تهویه می باشد. بسیاری از افراد تصور می کنند که این قطعه شبیه به پنکه کار می کند در صورتی که این تصور درست نبوده و فعال شدن حالت فن متفاوت از پنکه، سیستم های تهویه هوا یا فن واحد خنک کننده می باشد. در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

معرفی فن در سیستم های تهویه

فن، هنگام روشن بودن دستگاه هوایی که باید درون دستگاه چرخش داشته و وارد محیط شود را تامین می نماید. به عبارتی فن هوای گرم اتاق را وارد یونیت داخلی کرده و هوای خنک و سرد را به فضای ساختمان پرتاب می نماید.

مزیت حالت فن

مزیت اصلی این قطعه این است که وقتی هوای داخلی محیط به طور یکنواخت خنک است برای صرفه جویی در مصرف برق و کاهش هزینه های مصرف انرژی بدون روشن شدن سیستم، با فعال شدن حالت فن هوای خنک در ساختمان جریان می یابد.

معایب فعال شدن حالت فن

تنها مشکل حالت فن این است که استفاده بیش از حد از این حالت موجب جریان بیش از حد هوای گرم در داخل ساختمان می شود و مجرای خروجی هوا در سیستم تهویه گرم و گرم تر شده و موجب آسیب دیدن کمپرسور خواهد شد.
مشکل دیگر هنگامی است که دستگاه خود به خود خاموش شده و روی حالت فن قرار می گیرد. که باید علت آن بررسی گردد. در ادامه دلایل بروز این مشکل را مفصل بررسی می نماییم.

بررسی حالت فن

در صورتی که کمپرسور دستگاه خاموش باشد، فن مداوم کار کرده و قطع نمی شود. این حالت مصرف برق را به میزان زیادی کم می نماید اما دستگاه قدرت خنک کنندگی زیادی نخواهد داشت. حالت فن البته موجب تصفیه هوا شده و کمی دمای محیط را پایین می آورد که به این فرآیند حالت فن گفته می شود. با قرار گرفتن دستگاه در حالت فن بلوور و هواپاش تحت کنترل قرار می گیرد. بلوور همان بخشی است که هوا را در فضای محیط پخش می نماید. وقتی دستگاه در حالت Auto باشد، فن به صورت اتوماتیک و تنها وقتی سیستم در حال خنک کردن یا گرم کردن فضاست روشن می شود.

با قرار گرفتن یونیت دستگاه روی حالت فن، هنگام چرخش حدود 150 وات انرژی مصرف می کند، در حالی که در حالت معمولی کارکرد دستگاه حدود 1000 وات انرژی مصرف می گردد. اما این تفاوت مصرف انرژی به دیگر عوامل مانند درجه سردسازی یونیت هم بستگی دارد.

دلایل فعال شدن حالت فن

مشکل اصلی زمانی رخ می دهد که سیستم تهویه سریعا بعد از روشن شدن خاموش می شود و دستگاه روی حالت فن کار کرده و بعد آن هوا گرم می شود. این مشکل که به علت بروز نقص در قطعات آن می باشد و باید سریعا بررسی و رفع گردد. در این بخش به بررسی این دلایل می پردازیم:

کثیفی پنل داخلی

در برخی از دستگاه ها کثیفی بیش از حد پنل داخلی باعث می شود سیستم خاموش شود و روی فن کار کند. به همین دلیل نیاز است که ماهی یکبار این پنل را تمیز کنیم. منظور از شستشو پنل، تمیز کردن فیلتر های هوا و در صورت نیاز تعویض آنها می باشد. تمیز نکردن این پنل باعث ایجاد بوی بسیار بدی شده در نتیجه باید تمام کپک ها و قارچ ها از فیلتر پاک شود.

مشکل مربوط به برق دستگاه

گاهی مواقع تنظیم برق دستگاه با مشکل رو به رو شده و سیستم تهویه برق لازم برای روشن شدن را دریافت نمی کند. به طور کلی اگر سیستم با برق کم شروع به کار کند بعد از مدتی با کمبود برق مواجه می شود، به همین دلیل دستگاه خاموش می شود و در حالت فن شروع به کار می کند.برای اطمینان از سالم بودن کابل برق و برق رسانی دستگاه باید از تعمیرکار بسیار ماهر و متخصص، کمک بخواهید.

یخ زدگی کندانسور

کندانسور یکی از مهم ترین بخش ها در سیستم های تهویه مطبوع می باشد. یکی از عوامل اختلال در کندانسور مربوط به یخ زدن آن می باشد که عبارتند از :

  • هوا به یکباره سرد شود.
  • آلودگی فیلترهای تصفیه هوا
  •  نشتی مبرد
  •  خرابی ترموستات
  •  کثیف شدن فیلترها

در نتیجه باعث می شود سیستم به سرعت پس از روشن شدن خاموش شود و حالت فن فعال گردد. به همین دلیل با تماس با سرویس کار به رفع این مشکل اقدام نمایید.

اواپراتور و کثیفی آن

کثیف بودن کویل های اواپراتور باعث می شود جذب هوای گرم توسط آن متوقف شده و وظیفه خود را به خوبی انجام ندهد. به همین دلیل تمیز کردن کویل های آن و رادیات در سیستم های تهویه مطبوع بسیار حائز اهمیت می باشد.

کمپرسور و خرابی آن

همان گونه که می دانیم قلب یک دستگاه تهویه مطبوع کمپرسور می باشد. اگر مشکلی در این شاهرگ اصلی ایجاد شود باعث می شود کارایی دستگاه مختل شود. عوامل یخ زدن کندانسور نیز باعث داغ شدن کمپرسور و خرابی آن می شود. مهم ترین راهکار برای این مورد استفاده از کارشناسان متخصص برای تعمیر دستگاه می باشد. اما اگر هزینه تعمیر آن بسیار زیاد باشد بسیار به صرفه است که به جای تعمیر کمپرسور آن را تعویض کنید.

مسدود شدن لوله های آب

در سیستم اسپلیت ها لوله های آب برای تخلیه رطوبت تعبیه شده که وظیفه آنها انتقال رطوبت جذب شده به داخل یونیت خارجی می باشد، ممکن است داخل مسیر این لوله ها توسط گرد و خاک و آلودگی و یا حتی حیوانات مسدود شود. به همین دلیل رطوبت در دستگاه باقی مانده و ممکن است برگشت کند که در این صورت باعث اختلال در کارکرد دستگاه و خاموش شدن سیستم می شود. در این صورت نیز حالت فن فعال خواهد شد. برای حل شدن این اختلال باید هر چیزی که باعث مسدود شدن این مسیر می شود را از بین برد تا چرخه این سیستم مجددا به فعالیت خود ادامه دهد.به طور کلی تمام این مشکلات با بهره گیری از نیروهای متخصص و کار آمد رفع خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

تماس بگیرید

WeCreativez WhatsApp Support
👋 سلام؛چطور میتونم کمک کنم؟