قطعات پنل داخلی و خارجی سیستمهای تهویه مطبوع پس از نصب و استفاده لازم است به صورت دورهای شسته و سرویس شوند تا کارایی سیستم افزایش یافته و عملکرد بهتری داشته باشد. اگر سلامت سیستم تهویه مطبوعتان برای شما اهمیت دارد تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با روش های شستشوی سیکل تبرید و لوله سیستم برودتی نظیر اواپراتور و کندانسور آشنا شوید و نکات مفیدی در ارتباط با نگهداری آن دستگاه آموزش ببینید.
روش های شستشوی سیکل تبرید و لوله های سیستمهای برودتی و حرارتی
دو روش معمول و رایج برای شستشوی سیکل تبرید و لولههای انواع سیستمهای سرمایشی و گرمایشی وجود دارد:
1.شستشوی سیکل تبرید و لوله ها با استفاده از ازت
2.شستشوی سیکل تبرید و لوله ها با استفاده از R22
شسشتوی سیستمهای تهویه با استفاده از ازت
استفاده از ازت برای شستشوی سیستمهای تهویه مطبوع از علمیترین روشها میباشد و در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش شستشوی دستگاه تحت فشار بالایی توسط ازت انجام میشود. به این ترتیب سیستم از هرگونه روغن فاسد و آلودگی خالی شده و به خوبی تمیز میشود.
شستشوی سیستم تهویه با بهترین و مطمئنترین روش را به سرویسکاران حرفهای فروشگاه بادبزن بسپارید و از عملکرد دستگاه خود بهترین استفاده را ببرید.
شستشوی سیکل تبرید و لوله ها با استفاده از گاز R22
استفاده از گاز R22 یکی دیگر از روشهای پاکسازی و شستن سیکل تبرید و لوله ها میباشد اما بنا بر دلایلی که در ادامه مطرح خواهیم کرد، این روش منسوخ شده و استفاده از آن توصیه نمیشود. اگر مجبور به استفاده از گاز R22 شدید، سعی کنید این روش، آخرین راه حلی باشد که مجبور به استفاده از آن هستید.
چرا سیکل تبرید نباید با استفاده از گاز R22 شسته شود؟
•هنگام استفاده از گاز R22 مقدار زیادی از آن در هوا باقی میماند و به دلیل ساختار شیمایی که این گاز دارد به سادگی به لایههای بالایی جو رفته و موجب تخریب لایههای ازن میشود از این رو این گاز برای محیط زیست مضر بوده و تاکید زیادی بر عدم استفاده از آن شده است.
• اثر پاک کنندگی گاز R22 به اندازه ازت نمیباشد و قادر به تمیز کردن کامل سیستم نمیباشد.
•باوجود اینکه این گاز اثر زیست محیطی و عملکرد نسبتا پایین دارداما، قیمت بالایی داشته و از نظر هزینه اصلا مقرون به صرفه نمیباشد.
مراحل شستشوی سیکل تبرید و لوله ها با استفاده از ازت
برای استفاده از ازت باید سیستم باز باشد و کمپرسور روی سیستم بسته نباشد. سپس در دو مرحله شستشو انجام میگردد:
-
مرحله اول :
در اولین مرحله پنل داخلی و لولههای مربوط به آن شستشو داده میشود. برای اینکار یک مغزی و والف به سر لوله متصل شده و کپسول ازت به آن وصل میشود، سپس ازت با فشار بالایی وارد سیستم میشود و تمام روغن فاسد موجود در پنل داخلی را از طریق لوله برگشت خارج میکند. این کار را چندین بار و در هربار با کم و زیاد کردن فشار ازت انجام دهید تا روغن لجن شده بطور کامل خارج شود.
-
مرحله دوم
در دومین مرحله شستشوی سیکل تبرید و لوله ها توسط ازت کندانسور و لولههای بیرونی شسته میشوند. در این مرحله گاز ازت به کندانسور متصل شده و با فشار کمتری نسبت به مرحله اول شسته میشود.
نکاتی پیرامون شستشویهای تهویه مطبوع
لازم است هنگام شستشوی سیکل تبرید و لوله ها به نکات زیر توجه کنید:
• پیش از شستشو شیر انبساط و فیلترها جدا شوند.
فیلتر و شیر انبساط در مسیر سیال شستشو همچون یک مانع رفتار میکند از این رو توصیه میشود سیستم جدا شده و لولهها و سیکل شسته شوند.
• نقش ازت در شستشو سیستم خنک کننده
بهترین کار این است که ابتدا توسط ازت سیستم را از هرگونه روغن لجن شده پاکسازی کنید و سپس با استفاده از سیال مناسب آن را شستشو دهید. این سیالها دیواره لولهها را به خوبی پاکسازی میکنند.
• توجه به سیال شستشو دهنده
پیش از استفاده از سیال حتما به خواص شیمیایی سیال شستشو دهنده توجه نمایید. زیرا ممکن است برخی از مواد شیمایی موجود در ترکیبات سیال با سیستم سرمایشی سازگار نباشد و موجب پوسیدگی و خوردگی دستگاه شود. همچنین حتما هنگام استفاده از سیالات شستشو دهنده نکات ایمنی را رعایت کنید زیرا برخی از سیالات سمی و قابل اشتعال هستند.
• نوع گاز مبرد شستشو دهنده
توجه به طبقه ایمنی گاز مبرد شستشو الزامی است و از گاز R22 استفاده نکنید.
• طول استاندارد لوله 15 متر میباشد.
بهتر است طول لوله از 15 متر بیشتر نباشد. در صورتی که طول لوله بیش از 15 متر است آنرا به سایر مناسب برش بزنید. زیرا سیال شستشو در لولههای کوتاهتر فشار بیشتری دارند و عملکرد بهتری برای شستشو خواهند داشت.
• خودداری از تخلیه سریع سیال
به دلیل آنکه سیالات شستششو تحت فشار بالا و به آرامی در لولهها جریان دارند به خوبی جرمها را پاک میکنند و مملو از آلودگی هستند به همین دلیل از تخلیه سریع آنها خودداری کنید. همچنین سمت لوله که سیال از آن خارج میشود را کمی تنگ کنید تا سیال شستشو دهنده به سرعت تخلیه نشده و در لولهها فشار بیشتری ایجاد شود.
• سیال شستشو را از اتاق وارد و به محیط بیرون انتقال دهید.
در دستگاههای دو تکه نظیر کولر گازی و اسپلیت که اواپراتور در فضای مسکونی نصب میشود، شستشوی سیکل تبرید و لولهها باید به نحوی انجام شود که از اتاق وارد و به بیرون انتقال یابد.
• تا زمانی شستشو را ادامه دهید که سیال کاملا شفاف شود.
توصیه میشود فشار ازت پشت سیال شستشو اعمال شود تا سیال آلوده شده از دستگاه بهتر خارج شود. به این ترتیب سیال با فشار بالایی حرکت کرده و سطح درون لولهها بهتر و سریعتر تمیز میشود.
• سیال درون مخزن تخلیه گردد.
پس از پایان کار سیال شستشو دهنده خروجی را درون یک مخزن تخلیه کنید تا از آلودگی محیط توسط آلایندههای خروجی جلوگیری نمایید.