یکی از مهمترین مراحل نصب کولر، سیم کشی برق آن میباشد. زیرا در صورتی که سیمکشی به صورت غیر اصولی انجام گیرد موجب آسیب دیدن قطعات هنگام فعالیت دستگاه میشود. علاوه بر این سیم کشی غلط و اتصالات ناصحیح سیمها احتمال شوک الکتریکی و آتشسوزی را افزایش میدهد. از این رو لازم است برقکشی این دستگاه را خودسرانه انجام نداده و برای حفظ ایمنی خانواده خود و دستگاه هم که شده از افراد باتجربه برای این کار کمک بخواهید. در ادامه مطلب فروشگاه بادبزن میخواهیم به بررسی روش سیمکشی و ارائه نکاتی پیرامون آن بپردازیم.
موارد مورد نیاز برای سیم کشی برق کولر
برای شروع کار باید ابتدا مسیر کابل را به درستی طی کنید در غیر اینصورت در مسیر کار در پنل و مدار دستگاه با مشکلات گوناگونی روبهرو خواهید شد. شخصی که میخواهد برقکشی نصب کولر گازی را انجام دهد باید بطور کامل با سیستم برق این دستگاه آشنایی داشته باشد تا بتواند این کار را بطور اصولی انجام دهد.
زیرا در صورت کوچکترین اشتباه دستگاه فشار زیادی متحمل شده و طول عمر آن کاهش مییابد. با استفاده از ابزاهای معرفی شده در ادامه قادر خواهید بود برای سیم کشی برق دستگاه اقدام نمایید:
- سیم لخت کن
- وایرشو
- وارنیش
- سر سیم زن
- نوار چسب
مراحل اجرای سیستم برقرسانی اسپلیت
برای اجرای دقیق و اصولی سیم کشی برق اسپلیت و کولرگازی تنها کافیست گامهای زیر را یک به یک دنبال نمایید:
گام اول: تنظیم طول سیمها
در اولین گام باید طول سیمهای درون کابل را تنظیم نمایید تا اتصالات بدون کوچکترین ایرادی برقرار گردد. دقت نمایید کابل اصلی باید به طول 100 میلیمتر درنظر گرفته شود. این کابل بلندترین طول را داشته و در بالا قرار میگیرد، سایر سیمها به اندازه 20 میلیمتر کوتاهتر از این سیم اصلی برش داده میشوند.
در کابل دوم این روند معکوس میباشد به این معنا که کوتاهترین سیم به طول 40 میلیمتر بوده و سایر سیمها به اندازه 20 میلیمتر بلندتر از سیم بالایی خواهد بود.
گام دوم: جداسازی روکش سیمها
در گام دوم سیم کشی برق باید عایق کابلها را توسط سیم لخت کن جدا نمایید. روکش هر یک از سیمها را به آرامی بدون آسیب رسیدن به رشتههای سیم، به اندازه 20 میلیمتر جدا کنید.
گام سوم: ورود وایرشو و وارنیش به سیم
در گام سوم وایرشو و وارنیش را وارد سیم میکنیم و سپس بخش لخت شده سیمها را به اندازه 15 میلیمتر به یکدیگر میپیچیم. سپس وایرشو وارد شده را به گونهای روی سیمهای درهم پیچیده میکشیم که بطور کامل روی قسمت سیمهای لخت شده را بپوشاند. حال با استفاده از سر سیم زن دو انتهای وارشو را بفشارید.
گام چهارم: کشیدن وارنیش روی وایرشو
در گام چهارم وارنیش را روی وایرشو بکشید و کمی با شعله کوچک به آن حرارت دهید تا وارنیش محکم شود.
گام پنجم: استفاده از نوار چسب دور تمام سیمها
در گام پنجم نوار چسب را ابتدا به صورت مجرا دور هر سیم پیچیده و در نهایت دور تمام سیمها بپیچید.
استفاده از سیم مناسب برای سیم کشی برق اسپلیت
عموما برای برق رسانی به سیستمهای حرارتی و برودتی سوالی که مطرح میشود این است که از سیم شماره چند باید استفاده کرد؟
برای پاسخ به این سوال باید بگوییم ظرفیت سرمایشی و گرمایشی این سیستمها عموما روی پلاک دستگاه با واحد وات درج شده است. در صورتی که این عدد را بر 3.5 تقسیم کرده و حاصل آن را در 12 ضرب کنید میزان BTU دستگاه به صورتی تقریبی و با اندکی اختلاف محاسبه میگردد. در برخی از دستگاه روی پلاک مستقیما میزان BTU درج شده است و نیازی به انجام محاسبات نخواهید داشت.
سپس با مشخص شدن میزان BTU باید عدد حاصل را بر 2000 تقسیم نمایید. عدد حاصل میزان جریان عبوری از سیستم تهویه مطبوع را برحسب آمپر نمایش میدهد.
ذکر یک مثال
برای نمونه فرض کنید ظرفیت سرمایشی یک دستگاه 7000 وات باشد، وقتی این عدد را بر 3.5 تقسیم و حاصل را در 12 ضرب کنیم تقریبا عدد 24000 حاصل میشود و به این دستگاه 24هزار میگویند که همین میزان BTU است.
حال دستگاه با ظرفیت 24000 معادل 12 آمپر جریان میکشد. لازم به ذکر است در برخی از دستگاهها مقدار جریان نیز درج شده و نیاز به محاسبه نمیباشد.
انتخاب سیم مناسب جهت سیم کشی برق
با توجه به توضیحات بالا ممکن است بگویید از آنجایی که سیم شماره 1.5 برای عبور حدود 16 آمپر مناسب و سیم 2.5 برای عبور 20 آمپر مناسب است، پس برای یک دستگاه با ظرفیت 24هزار ایدهآل است. شاید این نتیجهگیری از نظر تئوری درست باشد اما از نظر علمی صحیح نیست!!!
این استدلال برای زمانی مناسب است که همه شرایط برای سیم کشی برق برقرار باشد. برای نمونه
- دمای هوا 24 درجه سانتیگراد باشد
- طول سیم زیاد نباشد
- سیم در طول مسیر تکه نشده و چسب نخورده باشد
در حالی که در شرایط طبیعی چنین حالتی همیشه فراهم نبوده و نکته دیگر اینکه سیستمهای سرمایشی نظیر کولر گازی در لحظه استارت اولیه جریانی بیش از 1.5 برابر حالت طبیعی مصرف میکند.
به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت اگر ظرفیت دستگاه بین 18000 تا 32000 BTU میباشد و طول کابل تقریبا برابر 20 متر است توصیه میکنیم برای سیم کشی برق دستگاه از کابل 2 در 4 استفاده نمایید.
در صورتی که در ساختمان برای سیم ارت هم فضایی در نظر گرفته شده باشد باید یک رشته سیم جدا هم برای ارت در نظر گرفته و رد کنید.
سیم کشی کابل فرمان
تا مرحله قبل اغلب سیم کشی برق توسط برقکار انجام میشود اما در این مرحله باید نصاب کولرگازی باید یک رشته سیم برق از درون لولههای فلزی رد کند که این رشته سیمها به کابل فرمان معروف هستند.
کابل فرمان وظیفه انتقال برق بین یونیت داخلی و خارجی اسپلیت را برعهده دارد. این کابل از درون یک لوله مسی رد شده و اغلب به صورت پیش فروش آماده است ویا بعدا توسط نصاب از درون لولهها عبور میکند.
رشته برق داخلی کابل فرمان کاملا به مدل سیستم خنک کننده بستگی دارد و باید متناسب با مدل آن انتخاب شود. اما اغلب رشته کابلی که استفاده میشود به عنوان کابل فرمان 4، 5، 6 و یا 7 رشتهای و از نوع کابل 1.5 انتخاب میشود.
چند نکته اساسی در برقکشی سیستمهای تهویه مطبوع
- برای سیم کشی برق دستگاه از سیمهای تکه تکه و چسب خورده استفاده نکنید. زیرا در محل اتصال چسب دچار گرمای شدید و آتش سوزی میشوند.
- سیمها را مستقیما از کنتور اصلی یا جعبه فیوز به محل اسپلیت بکشید.
- به دلیل وجود سیمهای تقلبی در بازار همیشه از فروشگاههای معتبر سیم خریداری نمایید.
- مطابق توضیحات بالا توصیه میکنیم فیوز 20 تا 25 آمپری در سر راه دستگاه نصب نمایید. در صورتی که ظرفیت دستگاه شما از 18 هزار BTU کمتر باشد میتوانید از ظرفیت کمتری برای فیوز استفاده کنید.
- از برقکار کاربلد و آشنا به سیستم برق سیستمهای تهویه مطبوع کمک بخواهید.
در صورتی که برای نصب کولر گازی و سیم کشی برق این دستگاه به دنبال افراد متخصص هستید ما به شما استفاده از خدمات فروشگاه بادبزن را پیشنهاد مینماییم.