کارایی سیستم های تهویه تا حد بسیار چشمگیری به برد الکتریکی بستگی دارد. در صورت خرابی برد الکتریکی تمام اجزای دستگاه دیگر قادر به فعالیت نخواهند بود. از این رو عیب یابی و تعمیر آن اهمیت بسیاری دارد. پیش تر در مطلبی در ارتباط با برد الکتریکی ، در ارتباط با این قطعه به صورت کامل توضیحات لازم را ارائه نموده ایم.به دلیل پیچیدگی و حساسیت این قطعه، نحوه تعمیر برد الکتریکی سیستم های تهویه مطبوع جزء سخت ترین و تخصصی ترین تعمیرات این دستگاه ها به شمار می رود، به گونه ای که در برخی موارد امکان تعمیرات وجود ندارد و باید قطعه به طور کامل تعویض گردد. اگر قصد عیب یابی و تعمیر برد الکتریکی دارید و می خواهید بدانید علائم خرابی این قطعه چیست در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
علائم خرابی برد الکتریکی در سیستم های تهویه
عیب یابی برد الکتریکی کار چندان دشواری نبوده و علائم زیادی نشان دهنده خرابی این قطعه می باشد. در صورتی که با این نشانه ها آشنا باشید و به موقع متوجه وجود مشکل در این قطعه شوید، مانع آسیب دیدن سایر قطعات سیستم برودتی و حرارتی خواهید شد. برخی از این علائم در ادامه معرفی شده است:
-
عدم روشن شدن دستگاه
روشن نشدن دستگاه می تواند در اثر موارد گوناگونی نظیر کثیفی فیلتر، مسدود بودن راه آب و یا سیم کشی اشتباه رخ دهد. اما اصلی ترین دلیل آن خرابی برد دستگاه می باشد. در صورت روشن نشدن دستگاه افراد سریعا سراغ کمپرسور رفته و برای تعمیر آن اقدام می نمایند.از کار افتادن کمپرسور دلایل بسیاری دارید که برای اطلاع از آنها کافیست اینجا کلیک کنید. اما باید توجه داشته باشید هرگاه فن اسپلیت روشن باشد و کمپرسور دستگاه خاموش ، قطعا مشکل از برد الکتریکی است.
-
خاموش شدن ناگهانی دستگاه در حین کار
در مورد دیگر امکان دارد تمام قسمت های دستگاه از جمله فن و کمپرسور روشن باشند ولی دستگاه در حین کار بطور ناگهانی خاموش شود در این صورت باید مدار الکتریکی را باز کرده و به دقت بررسی نمود. از آن جایی که برد الکتریکی قطعه ای است که مستقیما به برق متصل می شود، در صورتی که در اسپلیت هیچ برقی جریان نداشته باشد، باید ابتدا از متصل بودن دستگاه به پریز برق اطمینان حاصل شود چرا که ممکن است اینورتر علت قطعی متناوب برق شده و فیوز پریده باشد. در صورتی که اتصال بررسی شد و مشکلی نبود بطور قطعی مشکل از مدار الکتریکی می باشد.
-
کار نکردن کمپرسور کولر گازی
- خرابی برد الکتریکی
- خرابی خازن
- یا از کار افتادن ترموستات
موجب اختلال در عملکرد کمپرسور و کار نکردن آن می گردد.
-
کاهش قدرت خنک کنندگی دستگاه
عوامل زیادی نظیر تمیز نکردن و سرویس نکردن به موقع و دوره ای دستگاه، عدم شارژ به موقع اسپلیت و خرابی رله برد الکتریکی می توانند موجب کاهش قدرت سرمایش دستگاه شوند. جهت افزایش میزان سرمایش دستگاه، بهتر است با انواع گاز مبرد آشایی بیشتری داشته باشید.چراکه این گاز ها تاثیر بسیار چشمگیری در این زمینه دارند.
-
تولید باد گرم توسط کولر گازی
معیوب بودن برد الکتریکی، نقص ترموستات و کمپرسور، سوختن فن می توانند موجب تولید باد گرم توسط سیستم سرمایشی گردند.
-
عدم کارکرد ریموت کنترل
در صورتی که ریموت کنترل کولر گازی کار نکند:
- ابتدا بررسی کنید ریموت ضربه نخورده باشد.
- اگر ضربه نخورده باشد، پس مشکل از مدار الکتریکی است که بطور مستقیم فرمان ریموت کنترل را دریافت نمی نماید.
در این صورت بههیچ عنوان،آن را دستکاری نکنید.
چراکه مشکل از قطعات اصلی دستگاه است و با دستکاری میتوانید هزینههای خود را افزایش دهید.
عیب یابی قطعات برد و تعمیر برد الکتریکی
برد الکتریکی از پیچیده ترین بخشهای سیستم های تهویه مطبوع به شمار میرود.
در نتیجه، در صورت خرابی هریک از قطعات تشکیل دهنده با مشکل مواجه می گردد.
در ادامه به بررسی و عیب یابی هر یک از قطعات برد می پردازیم.
خرابی رله اصلی
در صورت خرابی رله (سوئیچ الکترومکانیکی)، عملکرد کمپرسور و فن به شدت دچار مشکل می شود. برای تعمیر برد، رله از برد خارج شده و توسط آمپرمتر تست می شود. در صورتی که مشکلی نداشته باشد باید قطعات دیگر بررسی شوند.
سوختن آی سی
در صورتی که رله سالم بود باید آی سی ULN2003 دستگاه بررسی شود تا اطمینان یابید مشکل دستگاه از برد بوده یا خیر. در صورتی که توسط کمپرسور تشخیص دادید که ایراد از آی سی برد است، می توانید توسط فرد متخصص اقدام به تعویض آی سی نمایید.
خرابی ترانسفورماتور و رگولاتور
ترانسفورماتور و رگولاتور دو قطعه تعبیه شده روی برد الکتریکی می باشند.
در صورت سوختن این دو قطعه، کافیست:
- با استفاده از لحیم آن ها را جدا کرده
- سپس یک ترانسفورماتور و رگولاتور جدید روی برد دستگاه لحیم کنید.
مادون قرمز
روشن و خاموش شدن کولر گازی از راه دور توسط مادون قرمز انجام می شود. این قطعه در جلوی پنل داخلی و توسط سیم روی برد نصب شده است. در صورت کار نکردن ریموت دستگاه، بهتر است مادون قرمز و سیم اتصال آن، روی برد بررسی گردد. در صورتی قطع سیم کافیست آن را برطرف کرده و تعمیر برد الکتریکی را انجام دهید.
فیش ها و سیم های برق شل شده باشند.
در صورت شل شدن فیش ها و سیم های برق، در عملکرد برد اختلال ایجاد می شود. با خارج کردن فیش ها و سیم ها و نصب مجدد می توانید مشکل بوجود آمده را حل کنید. برخی اوقات سیم ها پوسیده اند که بهتر است تعویض گردند.
وریستور (مقاومت) را تعویض کنید.
با استفاده از آمپر مقاومت که بر سر راه قطعات حساسی نظیر آی سی ها قرار دارد را بررسی کرده و در صورت سوخته بودن، تعویض نمایید. این قطعه کمی سخت جدا می شود، از این رو هنگام جداسازی بسیار دقت نمایید تا پایه های قطعات آسیب نبیند.
خازن برد الکتریکی
با استفاده از اهم متر به بررسی خازن بپردازید و صحت عملکرد آن را بررسی کنید. در صورتی که حین بررسی اهم متر هیچ عکس العملی نشان ندهد، نشان دهنده سوختن خازن می باشد که باید تعویض گردد.
تعویض و تعمیر برد الکتریکی
عیب یابی و تعمیر مدار الکتریکی یکی از کارهایی است که به تخصص نیاز دارد.در نتیجه باید به دقت انجام شود تا به دیگر بخش های سیستم تهویه آسیب وارد نشود. در بعضی موارد آسیب برد به قدری جدی است که بهترین و به صرفه ترین راه تعویض آن می باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با جزئیات تعویض برد الکتریکی آشنا شوید.
مراحل تعوض مدار الکتریکی:
مرحله اول:
قبل از اقدام به باز کردن مدار الکتریکی با توجه به علائمی که در بخش قبل توضیح دادیم از خرابی آن مطمئن شوید. سپس دستگاه را خاموش نموده و بطور کامل جریان برق را قطع نمایید. با استفاده از یک چارپایه شروع به باز کردن نمایید تا تسلط کافی داشته باشید.
مرحله دوم:
روکش پنل داخلی را از بخشی که فرورفتگی دارد باز نمایید. یک قسمت توری شبیه به فیلتر مشاهده می کنید که محافظ برد الکتریکی می باشد و از آسیب رسیدن به این قطعه جلوگیری می نماید. با استفاده از یک پیچ گوشتی سایز متوسط یا کوچک شروع به باز کردن نمایید. در این مرحله قادر به دیدن برد خواهید بود که باید با دقت اتصالات آن را جدا نمایید. توجه داشته باشید که هر اتصال به کدام بخش متصل است تا هنگام نصب دچار مشکل نشوید. بی توجهی به این امر موجب شده دیگر قادر به اتصال درست و دقیق اتصالات و سیم های برد نشوید و دستگاه شما به طور کامل از کار بیافتد. هر مدار الکتریکی دارای 5 کانکتور است که با حروف انگلیسی:
- G
- C
- R
- Y
- W
نامگذاری شده اند، می باشد که باید هر یک به دقت باز شوند. توجه داشته باشید، کانکتورها از بخش های اصلی برد به حساب می آیند. در صورتی که برد کثیف است ابتدا آن را با یک دستمال تمیز نمایید. تا کدهای کانکتور که با حروف انگلیسی می باشد بطور کامل قابل مشاهده شوند. سپس اقدام به باز کردن آن نمایید.
مرحله سوم:
سپس سیم های متصل به برد را با دم باریک جدا کنید. سوکت سیم های سیاه و سفید پاور را نیز جدا نمایید. این سوکت ها به راحتی باز می شوند فقط دقت نمایید کل سوکت جدا نشود. علاوه بر این سوکت سیم های رنگی نیز که در بالای برد وجود دارند را جدا کنید.
مرحله چهارم:
اکنون برد کاملا باز شده و می توانید به سادگی آن را ببینید. برای تعمیر برد بهتر است ابتدا آن را تمیز نمایید. در صورتی که وضعیت ظاهری برد نامناسب است پیشنهاد می کنیم برد را به قطعه فروشی برده و مشابه آن را خریداری نمایید. حتما مدار الکتریکی قبلی را همراه داشته باشید که اطلاعات مروط به دستگاه روی آن بوده و به درستی برد جدید را خرید نمایید. برای تعمیر بهتر است قطعه را به مراکز تعمیر با تخصص بالا ببرید. چند نکته زیر را در خاطر داشته باشید:
- برد را کاملا تمیز نمایید تا محل اتصالات قبلی به خوبی قابل مشاهده باشد.
- در نتیجه هنگام نصب مجدد بعد از تعمیر دچار مشکل نشوید.
- توصیه می کنیم قبل از باز کردن برد چند عکس از زوایای مختلف از دستگاه بگیرید.
تعمیر برد الکتریکی سیستم های تهویه مطبوع
در بخش عیب یابی برد سیستم های برودتی و حرارتی تا حدودی با تشخیص خرابی برد و تعمیر آشنا شدید. اما از آنجایی که برد، قطعه ای بسیار حساس می باشد، بهتر است عیب یابی و تعویض آن توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود. در صورتی که با علائم خرابی ذکر شده مواجه هستید کافیسیت با تعمیرکاران کولر گازی فروشگاه بادبزن تماس حاصل نمایید و از خدمات ما بهره مند گردید.