سیستم لوله کشی فن کویل و انواع آن

سیستم لوله کشی فن کویل و انواع آن

لوله کشی فن کویل یکی از مهم‌ترین بخش‌های فن کویل می‌باشد و باید بطور صحیح و اصولی انجام گردد تا بتواند به خوبی و به بهترین نحو ممکن سرمایش و گرمایش محیط را فراهم نماید. در غیر اینصورت عملکرد دستگاه با مشکل مواجه شده و دستگاه کارایی لازم را نخواهد داشت. از این‌رو در این مطلب فروشگاه بادبزن می‌خواهیم به بررسی سیستم لوله‌کشی فن کویل و انواع آن بپردازیم.

عوامل موثر در لوله کشی فن کویل

فن کویل‌های یکی از پرکاربردترین سیستم‌های تهویه مطبوع می‌باشد که جهت دستیابی به بهترین عملکرد دستگاه باید نصب و راه‌اندازی آن به بهترین و اصولی‌ترین شکل ممکن انجام گردد. عوامل مختلفی در نصب لوله‌های فن کویل نقش دارند که به شرح زیر می‌باشند:

  • نوع کاربری فن کویل (سرمایش، گرمایشی یا هر دو )
  • نوع ساختمان
  • آرایش لوله کشی
  • هزینه اولیه

انواع سیستم لوله کشی در فن کویل

فن کویل‌ها برای تامین انرژی گرمایشی و سرمایشی خود به آب با دمای مطلوب نیاز دارند. این آب از طریق لوله‌کشی توسط دستگاه‌هایی نظیر چیلر و مینی چیلر برای آب سرد و توسط بویلر موتورخانه یا پکیج برای آب گرم تامین شده و منتقل می‌شود. لوله کشی فن کویل‌ها به سه دسته تقسیم می‌شود:

  1. لوله کشی  1 لوله
  2. لوله کشی  2 لوله
  3. لوله کشی 4 لوله

در انواع لوله‌کشی فن کویل‌ها یک لوله درین یا تخلیه نیز استفاده می‌شود که در هر سه دسته مشترک بوده و الزامی می‌باشد. در این مطلب لوله درین بررسی نشده است اما اگر علاقه‌مند به آشنایی با لوله درین و کارکرد آن هستید کافیست اینجا کلیک کنید.

لوله کشی فن کویل تک لوله

در سیستم لوله‌کشی تک لوله برای گردش آب در تجهیزات تنها از یک لوله استفاده می‌شود. این روش به دو صورت اجرا می‌گردد:

  1. تجهیزات به صورت سری در مدار لوله کشی قرار می‌گیرند و آب در آنها گردش می‌کند.
  2. از خط اصلی یک لوله وارد دستگاه شده و خروجی آب فن کویل از طریق یک قطعه مخصوص به مسیر اصلی برگشت داده می‌شود.

در حالت اول دستگاه ابتدا سرمایش و گرمایش بسیار مطلوبی ایجاد می‌کند اما به مرور زمان و با گذر آب از هر دستگاه تبادل انرژی کاهش می‌یابد. این سیستم لوله کشی فن کویل اغلب برای فضاهای کوچک با حداکثر 2 تا 3 دستگاه قابل اجرا می‌باشد و کاربرد بسیار کمی دارد.

در حالت دوم توسط یک قطعه اجکتور، آب خروجی از فن کویل به خط اصلی متصل می‌شود. این روش‌ هم در سیستم‌های بزرگ کاربرد ندارد و در صورتیکه فاصله و تعداد فن کویل‌ها زیاد باشد، راندمان بسیار کمی خواهد داشت. از مزایای این روش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هزینه کمتر لوله کشی
  • سهولت کار
  • صرف زمان کمتر

سیستم دو لوله در فن کویل

در لوله کشی فن کویل دو لوله، تنها از دو لوله یکی برای ورود آب و دیگری برای خروج آب استفاده می‌شود. این لوله در فصول سرد سال حاوی آب گرم و در فصول گرم حاوی آب سرد می‌باشد. این روش لوله‌کشی از پرکاربردترین و اقتصادی‌ترین روش‌ها با راندمان مناسب می‌باشد. اما این روش هم بدون ایراد نبوده و اصلی‌ترین معایب این روش این است که برای تغییر عملکرد دستگاه از گرمایش به سرمایش و بالعکس باید این کار توسط موتورخانه مرکزی انجام گردد. لوله کشی دو لوله به سه روش انجام می‌شود:

  1. لوله کشی فن کویل با برگشت مستقیم
  2. لوله‌کشی فن کویل با برگشت معکوس
  3. لوله کشی فن کویل با برگشت مختلط

سیستم چهار لوله در فن کویل

لوله کشی فن کویل به صورت چهار لوله برای زمانی کاربرد دارد که واحدهای مختلف متصل به چیلر و بویلر مشترک، بتوانند به صورت همزمان و مستقل از یکدیگر از حالت سرمایش و گرمایش دستگاه استفاده کنند و آن را متناسب با نیاز خود تغییر دهند. در این روش لوله‌کشی دو جفت لوله به خط لوله می‌رسد:

  1. یک جفت لوله خطوط رفت و برگشت چیلر برای تامین آب سرد
  2. یک جفت خط لوله برای تامین آب گرم فن کویل

بنابراین برای همه‌ی فن کویل‌ها آب سرد و گرم تامین شده و کاربر می‌تواند متناسب با نیاز خود نوع سرمایش یا گرمایش دستگاه را مشخص کند.

تفاوت لوله کشی فن کویل دو لوله و چهار لوله

  • سیستم لوله کشی چهار لوله نسبت به دو لوله هزینه بیشتری دارد و نصب آن پیچیدگی خاصی دارد.
  • در سیستم چهار لوله بر خلاف دو لوله کنترل حالت سرمایش و گرمایش دستگاه هر واحد مستقل از دیگر واحدهاست.
  • چهار لوله به دلیل راحتی کاربری نسبت به سیستم دو لوله محبوبیت بیشتری دارد.
  • در سیستم لوله‌کشی فن کویل چهار لوله دستگاه بهترین عملکرد را خواهد داشت.

 

دیدگاهتان را بنویسید

تماس بگیرید

WeCreativez WhatsApp Support
👋 سلام؛چطور میتونم کمک کنم؟