برد الکتریکی کولر گازی و اجزای تشکیل دهنده برد الکتریکی

برد الکتریکی یا برد کولر گازی

برد الکتریکی یکی از اصلی ترین اجزاء در سیستم های تهویه مطبوع بشمار می رود. این قطعه همانند مغز دستگاه عمل کرده و هماهنگی و ارتباط میان سایر قطعات ایجاد می کند. در صورت بروز اختلال در برد داخلی یا برد الکتریکی، پروسه عملکرد کولر گازی و اسپلیت دچار مشکل می شود. این قطعه خود از تعداد زیادی قطعه تشکیل شده شده است که در این مقاله قصد داریم به معرفی اجزای اصلی بپردازیم.

برد الکتریکی کولر گازی چیست؟

برد الکتریکی همانند مغز انسان عمل می کند. همانگونه که بدن برای انجام هر کاری از مغز فرمان می گیرید، این قطعه نیز وظیفه صدور فرمان و کنترل عملکرد بخش های مختلف سیستم برودتی و حرارتی را برعهده دارد. از این رو وجود این قطعه در این دستگاه ها اهمیت به سزایی داشته و در بخش های مختلف دستگاه تاثیر می گذارد. برخی از قسمت های سیستم های تهویه مطبوع که عملکرد آن ها تحت تاثیر این برد می باشد شامل روشن و خاموش شدن دستگاه،عملکرد کمپرسور، تغییر حالت گرمایش و سرمایش، کنترل فن داخلی و … می باشد.

در صورتی که برد الکتریکی دچار نقص شود، دستوری برای کار کردن سیستم تهویه مطبوع صادر نشده و موجب از کار افتادن کل دستگاه می شود. در بیشتر مواقع با عیب یابی برد دستگاه، مشکل بوجود آمده رفع می گردد. عیب یابی این قطعه پروسه مفصلی دارد که در مقاله عیب یابی برد کولر گازی مفصل به آن خواهیم پرداخت.

اجزاء برد الکتریکی کولر گازی

برد داخلی اسپلیت متشکل از قطعات مختلفی می باشد که هماهنگی این قطعات ریز و درشت موجب بهبود عملکرد برد الکتریکی و کل دستگاه می شود. در این بخش با برخی از مهم ترین قطعات برد آشنا خواهیم شد.

میکرو کنترلر

دستگاه هایی مانند برد الکتریکی کولر گازی که عملکرد های مختلفی دارند، دارای یک میکروکنترلر می باشند. وظیفه میکرو کنترلر هماهنگ کردن و پردازش اطلاعات سنسورها و واکنش درست و به موقع به تغییرات می باشد. همچنین برق 5 یا 12 ولت را به بخش های مختلف برد مانند رله ها (تامین کننده برق مورد نیاز کمپرسور و دیگر قطعات کولر گازی) متصل می نماید.میکروکنتلر، به قطعاتی که تبدیل اطلاعات دیجیتال به آنالوگ و برعکس را انجام می دهند، متصل می شود.به این معنی که با روشن شدن کولر گازی تنظیم موقعیت دمپرها توسط میکروکنترلر انجام شده، سپس دستور روشن شدن فن داخلی و واحد خارجی صادر می شود.

این اطلاعات دیجتال توسط مبدل دیجتال به آنالوگ، به سیگنال های آنالوگ تبدیل می شوند.

ترانسفورماتور

کنترل میزان ولتاژ مورد نیاز IC و رله بر عهده ترانسفورماتور می باشد. این قطعه بر روی برد الکتریکی نصب شده و برق ورودی به دستگاه را از 220 ولت به 12 یا 24 ولت تبدیل می نماید . هنگام کنترل ولتاژ، دمای این قطعه بالا می رود به همین دلیل یک فیوز حرارتی روی ترانس قرار می گیرد تا هر جریان ورودی را کوتاه کرده و از ترانسفورماتور حفاظت کند. زمانی که فیوز حرارتی از کار بیافتد و بسوزد، جریان برقی که وارد ترانسفورماتور می شود، قطع می گردد. بنابراین فیوز باید تعویض گردد اما دقت داشته باشید علت سوختن فیوز باید به دقت بررسی شود چرا که سوختن این قطعه به علت مشکل اساسی در برد کولر گازی می باشد.

پل دیودی

مدار های الکتریکی با برق مستقیم کار می کنند اما برق شهر به صورت متناوب می باشد. همچنین ولتاژی که ار ترانسفورماتور خارج می شود نیز متناوب می باشد. برای تبدیل برق متناوب به مستقیم از یک پل دیودی در مسیر برق ورودی استفاده می شود. در صورت نوسانات برق پل دیودی آسیب دیده و امکان سوختن این قطعه وجود دارد.

رله برد الکتریکی

یکی از اجزای اصلی مدار الکتریکی رله می باشد که از کنتاکت، بوئین، فنر و اهرم فلزی تشکیل شده است. به رله، سوئیچ برد الکتریکی نیز گفته می شود زیرا مانند یک کلید فیزیکی عمل کرده و با وصل شدن برق 5 یا 12 ولت به آن سیم پیچ داخلی این قطعه خاصیت مغناطیسی پیدا می کند که سبب شده پلاتین ها به هم متصل شوند و برق با قدرت بالا را از خود عبور دهند. رله در اندازه و شکل های متفاوتی وجود دارد. رله های بزرگ خارج از برد نصب شده و قادر هستند برق با قدرت زیاد را قطع و وصل نماید. رله برد سیستم های تهویه مطبوع در صورت خرابی می تواند تاثیر مستقیمی بر عملکرد کمپرسور و فن دستگاه گذارد، از این رو نقص و خرابی این قطعه باید سریع بررسی و رفع گردد.

وریستور

از آنجایی که افزایش ولتاژ موجب سوختن قطعات مدار می شوند، در اکثر برد های الکتریکی قطعه ای به نام وریستور استفاده می شود. وریستور نوعی مقاومت الکتریکی می باشد که تغییرات ولتاژ مقاومت آن را کم و زیاد می نماید. اگر ولتاژ مناسب طراحی شود، این قطعه دارای مقاوت بسیار بالایی خواهد بود. در صورتی که ولتاژ بالا باشد، مقاومت داخلی وریستور کم شده و موجب اتصال کوتاه می شود. این امر سبب سوختن یا پریدن فیوز برق داخلی می شود.

آی سی یا تثبیت کننده ولتاژ

زمانی که مدار الکتریکی به ولتاژ ثابت نیاز دارد از آی سی استفاده می شود. در صورتی که آی سی رگولاتور در هنگام جریان آمپر کشیدن، زیاد داغ شود، از رادیاتور برای خنک کردن این قطعه استفاده می شود.

سیم های اتصال

کولر های گازی از دو پنل تشکیل شده اند. پنل خارجی در بیرون ساختمان نصب شده و از بدنه، فن، کمپرسور و کندانسور تشکلیل شده است. و پنل داخلی که درون ساختمان نصب می شود شامل پنکه،  لوله موئین ، اورپراتور و یک شیر انبساط می باشد. سیم های رابط این دو پنل را به یکدیگر مرتبط کرده و جریان برق را به پنل خارجی و پنل داخلی منتقل می نمایند. محل اتصال سیم ها در یونیت داخلی و خارجی، ترمینال ورودی (داخلی) نامیده می شود. اتصالات سیم ها در این نقطه به دلیل  عبور جریان برق بالا باید به درستی انجام شود تا از جرقه و خطرات دیگر پیش گیری شود.

علاوه بر موارد ذکر شده برد الکتریکی شامل مدار تامین ورودی، یک مدار مجتمع برای مراقبت از میکروکنترلر ورودی، خروجی های سنسور حرارتی و خروجی برای:

  • کنترل کمپرسور
  • کنترل سرعت فن داخلی
  • سرعت فن هوای آزاد
  • کنترلر پنل داخلی برای نواسان هوا می باشد.

همچنین ولتاژ DC برق متناوب اصلی را به برق مستقیم تبدیل می نماید تا بتوان از این برق برای تامین نیروی برق مدارات مجتمع و رله ها در برد الکتریکی استفاده کرد.

جمع بندی

همانطور که اشاره شد، برد الکتریکی از مهم ترین و اصلی ترین قطعات در سیستم های تهویه مطبوع می باشد. این قطعه لسیار حساس بوده و در صورتی که دجار آسیب شود، باید سریعا برای تعمیر و عیب یابی آن اقدام نمایید تا بر عملکرد کل دستگاه تاثیر نگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

تماس بگیرید

WeCreativez WhatsApp Support
👋 سلام؛چطور میتونم کمک کنم؟