کولرهای گازی و اسپلیت به دلیل آنکه در حالت سرمایش و گرمایش کاربرد دارند، جز محصولات پر متقاضی قرار گرفته اند. اما دو عملکرد بودن گاهی مشکلاتی به همراه دارد. یکی از این مشکلات یخ زدگی میباشد که برای کولر گازی و اسپلیت در حالت سرمایس و گرمایش رخ میدهد و با عمل دیفراست یا برفک زدایی رفع میگردد. در ادامه به بررسی این مشکل و دلایل بروز و نحوه برفک زدایی در حالت سرمایش میپردازیم.
عمل دیفراست یا برفک زدایی چیست؟
در حالت گرمایش کولر گازی و اسپلیت، یونیت داخلی به عنوان کندانسور و یونیت خارجی به عنوان اواپراتور عمل خواهد کرد. این امر موجب کاهش دمای یونیت خارجی نسبت به دمای محیط میشود. علاوه بر این فن یونیت خارجی از طریق دمیدن هوا، سرما را از فینها گرفته و به هوای آزاد منتقل میکند. زمانی که دمای بیرون به زیر صفر درجه برسد موجب برفک زدن و یخ زدگی یونیت خارجی میشود و در عملکرد فن اختلال ایجاد میکند و فن به خوبی نمیتواند هوا را از بین فین ها بدمد و سرما را به محیط آزاد منتقل کند که این موضوع باعث کاهش راندمان و اختلال در عملکرد اسپلیت میشود. در این حالت برای جلوگیری از یخ زدن یونیت خارجی که بیرون قرار دارد عمل دیفراست یا برفک زدایی آغاز میشود.
دلایل برفک زدن کولر گازی و اسپلیت
هنگام کار کولر گازی و اسپلیت در حالت گرمایش چند عامل موجب برفک زدن می شوند که عبارتند از:
• دمای محیط به زیر صفر درجه برسد.
• کمبود گاز ترموستات کولر گازی و اسپلیت
• رطوبت زیاد محیط
روشهای دیفرایست
زمانیکه کولر گازی در حالت گرمایش فعالیت دارد، روی لولهها و پرههای کویل یا همان اواپراتور که در خارج ساختمان قرار دارد به دلیل وجود بخار آب (رطوبت) موجود در هوا، برفک ایجاد میشود. برفکها همانند یک عایق عمل کرده و مانع انتقال حرارت بین هوای اطراف لولهها، پرهها و مبرد جاری در لولهها میگردد و این امر موجب کاهش کارایی و بازدهی سیستم میگردد.
از این رو برای دیفراست یا برفک زدایی از روشهای گوناگونی نظیر حرارت دادن به کویل توسط المنتهای حرارتی، معکوس کردن سیکل تبرید و … استفاده میشود. در ادامه روش معکوس کردن سیکل تبرید با استفاده از شیر چهار طرفه را شرح میدهیم.
عمل دیفراست با استفاده از شیر چهار طرفه
در حالت گرمایش کندانسور (کویل داخل ساختمان) در حال فعالیت میباشد و مبرد فشرده شده توسط کمپرسور را از طریق شیر چهار طرفه، پس از عبور از شیر انبساط به اواپراتور (کویل خارج ساختمان) وارد میکند، به این ترتیب سیستم در حالت طبیعی مشغول به فعالیت میباشد. زمانی که روی اواپراتور برفک ایجاد میشود، سنسور (ترموستات کویل خارج ساختمان) دما را حس کرده و توسط سیستم کنترل مرکزی به شیر چهار طرف فرمان معکوس شدن سیکل را ارسال میکند به این ترتیب سیستم به حالت تابستانی یعنی سرمایش باز می گردد.
در این حالت با عبور گاز گرم از درون یونیت خارجی که اکنون نقش کندانسور را ایفا می کند، دمای آن بالا رفته و موجب ذوب شدن برفک ها از روی بدنه شده و فین ها پاک می گردد، که به این عمل دیفراست گفته می شود. در طول این فرآیند چون کولر گازی و اسپلیت روی حالت سرمایش هستند و باد سرد تولید میکنند، برای جلوگیری از ورود هوای سرد به داخل ساختمان، فن یونیت داخلی قطع میگردد و بعد از پایان عملیات دیفراست دستگاه مجددا به حالت گرمایش تغییر وضعیت میدهد.
مدت زمان آغاز فرآیند دیفراست
اگر در زمان یک دقیقه یا کمتر دمای یونیت خارجی به 4- درجه سانتی گراد برسد عمل برفک زدایی آغاز میگردد. در 6 دقیقه اول سیکل برفک زدایی در برد کنترل نمیگردد. سپس عمل گرمایش به مدت 10 ثانیه متوقف شده و فن داخلی از فعالیت میایستد. در 2 ثانیه بعدی شیر انبساط الکترونیکی (برقی) غیر فعال میشود. عمل برفک زدایی به مدت 10 دقیقه طول خواهد کشید تا دمای یونیت خارجی به 10 درجه برسد سپس فن خارجی و شیر انبساط الکترونیکی 4 راهه فعال میگردد و سیکل دوباره تکرار میشود. هنگام راه اندازی مجدد برای اینکه از کمپرسور حفاظت شود، راه اندازی آن به مدت 3 دقیقه با تاخیر آغاز میشود. کل فرآیند دیفراست در کولر گازی بین 15 الی 30 دقیقه طول می کشد و بین دستگاههای مختلف متغیر است.
استفاده از دستگاه GHP برای رفع مشکل سیکل دیفراست
برای رفع مشکل برفک زدن و عدم استفاده از سیکل دیفراست، سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP وارد بازار شده است. انرژی اصلی این دستگاه از سوخت گاز طبیعی (گاز شهری) و موتور احتراق داخلی تامین میگردد و با استفاده از آب داغ رادیاتور، دود خروجی اگزوز موتور و یک مبدل حرارتی ،عمل دیفراست (برفک زدایی) را انجام میدهد.
مدل حرارتی دستگاه GHP با طراحی ویژهای برای دیفراست طراحی شده است. در این دستگاه گرمای آب داغ رادیاتور موتور توسط مبدل حرارتی به لولههای اواپراتور یونیت خارجی منتقل میگردد و از ایجاد برفک در سطح دستگاه جلوگیری میکند. دستگاه GHP علاوه بر برفک زدایی مزایای بسیار زیادی دارد.
موانع اجرای به موقع دیفراست
هنگامی که یونیت خارجی کولر گازی و اسپلیت دچار یخ زدگی و برفک میشود باید سریعا عمل برفک زدایی آغاز شود تا در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد نشود. اما گاهی به دلیل نواقصی در دستگاه از جمله :
- خرابی سنسورها در کولر گازی و اسپلیت
- خرابی برد الکتریکی کولر گازی و اسپلیت
عمل دیفراست به موقع آغاز نشده و موجب ایجاد برفک زیاد در یونیت خارجی دستگاه میشود. در این حالت بهتر است سریعا با یک تعمیرکار مجاز کولر گازی و اسپلیت تماس بگیرید تا مشکل دستگاه شما رفع گردد و به دیگر بخش های دستگاه آسیبی وارد نشود. اگر ساکن تهران هستید میتوانید با فروشگاه کولر گازی و اسپلیت بادبزن تماس بگیرید و از خدمات ما با بهترین کیفیت بهرهمند شوید.