سیستمهای تبریدی و کمپرسور به گونهای طراحی و ساخته شدهاند که امکان ورود آلودگی و آب به درون آنها وجود دارد از این رو صدماتی به دستگاه وارد میشود. از این رو برای حل این مشکل در صنعت از فیلتر درایر استفاده میکنند. این فیلتر ذرات نامطلوب نظیر رطوبت، اسید و … را پیش از ورود به کمپرسور جذب میکند. در ادامه این مقاله با این فیلتر و انواع آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
فیلتر درایر چیست؟
فیلتر درایر در قسمتهای مختلف سیکل تبرید قابل نصب میباشد اما عموما قبل از لوله مویین و شیر انبساط یا در خط مایع پس از کندانسور ویا در خط مکش قبل از کمپرسور نصب میشود.
این فیلتر رطوبت و ذرات ناخالص نظیر خاک، روانساز لحیمکاری و اسید تولید شده توسط رطوبت مبرد را جذب میکند. زیرا وجود رطوبت و ناخالصی در سیکل تبرید موجب آسیب دیدن قطعات دستگاه بویژه کمپرسور میشود. همچنین امکان واکنش رطوبت با عناصر شیمیایی روغن کمپرسور یا گاز مبرد وجود دارد که منجر به تولید اسیدهای قوی و ضعیف شده و باعث خوردگی قطعات کمپرسور میشود.
اجزای تشکیل دهنده فیلتر درایر
این قطعه نیز همانند سایر قطعات از اجزای گوناگونی تشکیل شده است که به شرح زیر است:
- فنر: این فنر موجب میشود فیلتر بدون حرکت در تلورانس منقبض گردد.
- نمد: مانع آسیب فنر به هسته میشود.
- هسته: وظیفه جذب رطوبت بر سیستم را برعهده دارد.
- صفحه توری: مانع خروج ذرات جمع شده در فیلتر میشود و در زمان جوشکاری مانع سوختن اجزا میشود.
وظایف فیلتر درایر
- این فیلتر وظیفه محافظت از سیستم تبرید در برابر ذرات نامطلوب را برعهده دارد.
- این قطعه با حذف ذرات خارجی، واکنشهای شیمیایی در سیکل تبرید را به میزان زیادی کاهش میدهد.
- فیلترهای درایرقادر به جمعآوری اسید و ذرات جامد هستند.
- این فیلتر با جمعآوری رطوبت سیستم مانع تشکیل برفک در اورفیس و شیر انسباط میشود.
انواع فیلتر درایر(Filter drier)
فیلتر درایر در انواع متفاوتی در بازار موجود میباشد و کاربردهای گوناگونی دارد. اغلب این فیلترها یکطرفه طراحی میشوند به این معنا که هنگام نصب باید در جهت مشخصی روی خط لوله نصب شوند، در غیر این صورت عملکرد آن مختل شده و قادر به جذب رطوبت سیال نخواهد بود. البته برخی از انواع این فیلتر امروزه به صورت دو جهته نیز طراحی میشوند.
فیلتر درایر خط مایع:
معمولترین نوع فیلتردرایر، فیلتر خط مایع است که روی جریان بازگشتی سیال مبرد نصب گردد.
فیلترهای درایر دو جهته:
امروزه فیلترهای دو جهته در سیستمهای تبریدی قابل نصب در خط مایع هستند. نکته قابل توجه این است که فیلترهای دو جهته از یک شیر یک طرفه برای اطمینان از عملکرد فیلتر استفاده میکنند.
فیلتر درایر ترکیبی
با توجه به وظایف ذکر شده، این فیلتر ممکن است برای دلایل خاصی روی سیستم تهویه نصب گردد. برای نمونه ممکن است تنها وظیفه حذف رطوبت را برعهده داشته باشد، یا اینکه برای حذف اسیدهای ضعیف یا ذرات جامد کاربرد دارد. گاهی نیز ممکن است بخواهیم فیلتر چند کار را انجام دهد از اینرو از فیلتر درایر ترکیبی استفاده میشود تا تمام کارها را در خط جریان کنترل نماید.
فیلتر درایر خط ساکشن
این فیلتر عموما قبل از رسیور نصب شده و برای حذف ذرات غبار و آلاینده کاربرد دارد.
نشانههای تعویض Filter Drier
- در صورتی که سایت گلس زرد رنگ شود.
- در صورتی که در حالت عادی کارکرد سیستم در سایت گلس حبابهایی مشاهده شود.
- در صورتی که یکی از اجزای اصلی سیستم نظیر کمپرسور تعویض شود.
- در صورتی که سیستم تبرید برای تعمیر یکی از اجزا باز شده باشد.
- افت فشار در فیلتر درایر افزایش یابد.
اهمیت استفاده از فیلتر درایر در خط لوله
سیالهای مبرد و انواع روغن کمپرسور به لحاظ ساختار شیمایی که دارند ممکن است در شرایط خاصی دچار تجزیه شیمایی شوند و کارایی خود را از دست بدهند. تجزیه مواد شیمایی ممکن است به دلیل ورود عواملی نظیر رطوبت و یا دمای بالای سیستم رخ دهد. مهمترین واکنشی که در اثر ورود رطوبت به کمپرسور رخ خواهد داد، ایجاد محلول اسیدی میباشد. اسیدها به دلیل خاصیت خورندگی که دارند موجوب آسیب قطعات سیستم خواهند شد. اسیدهایی که به دلیل شکستن ساختار و تجزیه مبرد یا روغن کمپرسور در ساختمان این قطعه ایجاد میشوند شامل اسیدهای ارگانیک و غیر ارگانیک میباشد.
اسیدهای ارگانیک
در برخی از کمپرسورها، روغن ارگانیک استفاده میشود که در صورت تماس این روغنها با اکسیژن در دماهای بالا ساختمان روغن منهدم شده و اسید تولید میشود. به چنین اسیدهایی، اسید ارگانیک گفته میشود.
اسیدهای غیر ارگانیک
اگر درون سیال مبرد، عناصر شیمیایی هالوژنی بکار رفته باشد، در صورت ورود رطوبت به کمپرسور، سیال تجزیه شده و اسیدهای غیر ارگانیک تولید خواهد شد.