کویل خنک کننده یکی از قطعات اصلی سیستم های تهویه مطبوع به شمار می رود و وظیفه آن جهت خنک کنندگی می باشد. از این رو باید به صورت دوره ای تمیز شوند تا از ایجاد باد گرم و دیگر مشکلات احتمالی جلوگیری شود. در این مطلب به بررسی این قطعه و نکاتی پیرامون تمیز کاری آن می پردازیم.
انواع کویل خنک کننده
سیستم های تهویه مطبوع مجهز به دو نوع کویل کندانسور در یونیت خارجی و کویل تبخیر در یونیت داخلی می باشند که نقش مهمی در جذب گرما و رطوبت و هدایت آن در محیط داخلی دارند. این دو نمونه با مرور زمان در اثر آلودگی و گرد و غبار در هوا این کویل ها کثیف شده و امکان گرفتگی و مسدود شدن نیز دارند، به همین دلیل دستگاه بازده اولیه و کیفیت خود را از دست می دهد. در ادامه به بررسی این دو نوع کویل پرداخیم:
کویل کندانسور در یونیت خارجی
در سیستم های تهویه مطبوع، کمپرسور گاز مبرد را میان کندانسور و کویل اواپراتور به چرخش در می آورد. گرمای محیط با عبور از کویل های اواپراتور، جذب گاز مبرد می شود و هنگام عبور از کندانسور گرما به محیط بیرون منتقل می شود. این چرخه محیط را خنک کرده و دما را کاهش می دهد. گاهی ممکن در حین کار کویل های کندانسور دچار برفک و یخ زدگی شوند. این مورد موجب کاهش جریان هوا در میان پره های کویل اواپراتور می شود و راندمان سیستم را پایین می آورد که بهترین راه تماس با تعمیرکار تخصصی کولر گازی می باشد.
جلوگیری از آلودگی کویل کندانسور
برای آنکه عملکرد کویل خنک کننده را بالا برده و مانع کثیف شدن آن شوید توصیه می کنیم میزان گرد و غیار اطراف این قطعه را به حداقل برسانید و عوامل آلوده کننده نظیر برگ درختان و .. را از این قطع تا حد امکان دور کنید. با رعایت این موارد هوای تمیز بیشتر ی به سمت کندانسور جریان خواهد یافت و کویل کندانسور در طولانی مدت کثیف خواهد شد.
کویل تبخیر در پنل داخلی
کویل ها در داخل پنل داخلی وظیفه خنک کردن محیط را دارند. این قطعه با استفاده از فین آلومینیومی پوشانده شده است تا انتقال سرما را به خوبی انجام دهد. ماده خنک کننده با دمای پایین وارد کویل های خنک شده و هوای محیط که توسط یک دمنده به این قسمت مکیده می شود را خنک می کند. به این ترتیب هوای خنک به فضا انتقال یافته و ماده خنک کننده که مجددا به گاز شده با استفاده از لوله مسی به کمپرسور که در پنل خارجی قرار دارد وارد می شود.فیلتر های تصفیه هوا نیز در برابر این نوع کویل خنک کننده نصب می شوند.
چرا کویل نیاز به نظافت دارد؟
کویل زمانی به نظافت احتیاج دارد که یکی از عوامل زیر برای آن اتفاق بیافتد. با دانستن این عوامل می توان هرچه سریعتر به نظافت و شستشو کویل اقدام کرد و به رفع مشکلات آن بپردازیم.
از کار افتادن سیستم تهویه
در صورتی که کویل کثیف باشد، نیاز است تا اسپلیت برای خنک نمودن محیط انرژی بسیار بیشتری را مصرف نماید. این مصرف انرژی گاها به حدی خواهد بود که سبب از کار افتادگی سیستم تهویه شما می گردد. در نتیجه با دیدن این علائم و از کار افتادن ناگهانی دستگاه در اولین اقدام باید کویل مورد بررسی قرار گرفته شود. در صورت داشتن آلودگی نیز باید تمیز شده و تمامی کثیفی های آن را بزدایید.
عدم تولید سرما و گرما مناسب
همان طور که می دانیم وظیفه اصلی کویل خروج گرما از محیط داخلی و هدایت آن به بیرون می باشد و اگر دارای گرفتگی و مسدود شدن به علت کثیف شدن باشد، این وظیفه را به درستی انجام نمی دهد. به همین دلیل با منتقل نشدن گرما به درستی، با هوای سردی که دستگاه تولید می کند مخلوط می شود و فضای داخلی بسیار گرم می شود و از کیفیت عملکرد سیستم تهویه مطبوع می کاهد.
افزایش مصرف برق
زمانی که کویل کثیف شود، فشار بسیار زیادی به موتور دستگاه وارد کرده و در نتیجه این فشار، نیاز به مصرف برق زیادی می باشد. با دیدن صورتحساب برقی که از حالت عادی خارج شده است حتما کویل خود را بررسی کنید.
ایجاد حساسیت و کم شدن کیفیت هوا
به طور کلی آلودگی سبب کاهش کیفیت هوا و عامل اصلی حساسیت می باشد. به همین دلیل قطعاتی نظیر کویل که نقش اساسی در تهویه هوا داشته اند، اگر کثیف و آلوده باشند سبب کم شدن کیفیت هوا می شود. همچنین با کم شدن کیفیت هوا، تنفس سخت تر و باعث ایجاد تنگی نفس و حساسیت ریوی می شود.
به طور کلی نظافت سیستم های تهویه مطبوع نقش بسیار مهمی در نظافت منزل و عملکرد بهتر این سیستم دارد، پس با سرویس به موقع و رسیدگی و تمیز کردن تمامی قطعات اسپلیت از بروز مشکلات گفته شده جلوگیری کنیم.